Goed
              Nieuws Journaal Logo Site
Gedecentraliseerd internet

Gedecentraliseerd wil zeggen dat er niet 1 centraal punt is waar alles vandaan moet komen.

Het huidige betaalde internet is 'n gecentraliseerd systeem, en dat wil zeggen dat als er 'n storing bij de centrale is, om wat voor 'n reden dan ook, het internet bij 'n enorme hoeveelheid aan gebruikers die afhankelijk zijn van die centrale ook niet meer werkt.

De toekomst is dus mijns inziens gedecentraliseerd internet, in de vorm van bijvoorbeeld 'n mesh net, 'n mesh net internet is in principe dat ieders router of mobiele telefoon met de routers en/of mobiele telefoons van anderen gaat communiceren en je dus datapakketjes met elkaar door gaat sturen in 'n web van vele miljoenen Nodes (Toegangspunten) om met elkaar en voor elkaar 'n onafhankelijk internet op te bouwen dat in principe niet uit kan vallen tenzij je modem of router kapot gaat, maar voor de rest niet.

Hier is 'n goede video die laat zien hoe het gedecentraliseerde internet werkt: (Onderaan dit artikel nog meer video's met nog meer info.)

Enkele mogelijkheden voor gedecentraliseerde communicatie (Dus zonder gebruik te maken van 3G/4G/5G of WiFi) met mobiele telefoons zijn FireChat voor Android en iPhone.

En Serval Mesh voor Android.

Waarvan FireChat iets populairder lijkt dan Serval Mesh.

Hoe meer mensen Mesh internet gebruiken, hoe groter het gedecentraliseerde netwerk word, dus het is uiteindelijk de bedoeling dat iedereen het gebruikt zodat er altijd 'n communicatie en/of internet mogelijkheid is, zelfs wanneer de rest van het traditionele internet uit zou vallen. En/of dat het de vervanging gaat worden van het gecentraliseerde en betaalde internet gaat worden.


Voor computers geldt het volgende:

Voor gedecentraliseerd, gratis internet, voor -en met elkaar, heb je 'n router nodig die als mesh punt kan werken, zodat volgens precies hetzelfde principe, deze routers met elkaar gaan communiceren om 'n onafhankelijk internet met elkaar te creeren.

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, 'n kant-en-klaar mesh modem, dat ook nog eens apart op je bestaande internet modem/router aangesloten kan worden is de Open Mesh Router. Uit te breiden met 'n zo sterke BNC antenne als je maar wilt. Omnidirectionele antennes ontvangen en verzenden in 360 graden, dus rondom. En directionele antennes ontvangen en zenden in 'n hoek van enkele graden, maar kunnen 'n heel ver bereik hebben van vele kilometers. Maar het is ook mogelijk om meerdere directionele antennes te gebruiken of 'n combinatie te maken van 'n omnidirectionele antennen en 'n directionele antenne doormiddel van 'n BNC Splitter.

'n andere mogelijkheid is bestaande routers te voorzien van software waarmee mesh networking en dergelijke mogelijk word. Er is 'n groeiende lijst met routers die geflashed kunnen worden met software die de routers al deze extra functionaliteiten geeft. De lijsten met routers die geupgrade kunnen worden met Mesh functionaliteit zijn te vinden bij OpenWrt.


Deel 2 over het gedecentraliseerde internet - Gedecentraliseerd video platform Dtube.

Deel 3 over het gedecentraliseerde internet - Gedecentraliseerde zoekmachine Yacy.

Meer videos en informatie over gedecentraliseerd internet.

Als je aanvullende informatie hebt stuur het dan even naar: suggesties@goednieuwsjournaal.nl

Of plaats ze op de facebook pagina van het goed nieuws journaal: facebook.com/goednieuwsjournaal

Deze pagina pagina zal eens in de zoveel tijd geupdate worden met nieuwe informatie.

1 back Index